Rijvers verwerkt OSB -ESB als halffabricaten voor de bouwindustrie of als dekplaten voor wanden.

OSB

Het materiaal


OSB (Oriented Strand Board) en ESB (Elka Strong Board) zijn plaatmaterialen die zijn vervaardigd uit houtvezels die onderling met elkaar verbonden zijn. OSB is vervaardigd uit gericht grote houtspanen. De productie van OSB is milieuvriendelijk doordat er voor de kern van het materiaal hout van mindere kwaliteit gebruikt kan worden, bijvoorbeeld dunningshout.

De structuur van ESB is fijner dan de structuur van OSB doordat deze is opgebouwd uit fijnere houtstukjes. De hardheid van ESB is lager dan de hardheid van OSB, maar de trekweerstand is 40% hoger. ESB platen zwellen minder dan OSB platen door water.

Toepassingen


Beide materialen worden voornamelijk gebruikt in de bouwindustrie. De platen worden bijvoorbeeld gebruikt voor in wanden, daken, of als vloeren of plafonds.

Door de verschillende categorieën zijn er verschillende toepassingen, zowel in droge als in vochtige omstandigheden.

Voordelen & bewerking


OSB en ESB hebben allebei hun voordelen. OSB kan worden geproduceerd van hout van een mindere kwaliteit of hergebruikt hout. Hierdoor is het materiaal niet schadelijk voor het milieu.
ESB wordt alleen geproduceerd van nieuw hout, hierdoor geeft het materiaal geen geur af. Het materiaal heeft een hoge treksterkte waardoor er een sterke schroefverbinding kan worden gemaakt.

De materialen zijn door de opbouw beiden sterk en maatvast. OSB en ESB laten zich gemakkelijk verzagen en frezen.

Mogelijkheden bij Rijvers


Rijvers verwerkt OSB en ESB als halffabricaten voor de bouwindustrie of als dekplaten voor wanden.