Rijvers verwerkt spaanplaat vaak als halffabricaat voor andere bedrijven, of als ondergrond.

spaanplaat

Het materiaal


Spaanplaat is de ideale ondergrond voor het verlijmen van HPL. Het materiaal is vervaardigd uit spaanders in combinatie met een bindmiddel. Door de verlijming van spaanders is het materiaal maatvast.

Spaanplaat is verkrijgbaar in verschillende varianten. Spaanplaat E1 is vervaardigd volgens een speciale verlijming, namelijk 3 lagen houtvezels. Er bestaat ook vochtwerende spaanplaat. Deze is verlijmd met een vochtwerend lijmtype en is te herkennen aan de groene kleur.

Brandwerende spaanplaat is hitte- en vuurbestendig, het materiaal weerstaat hoge hitte en vuur en draagt dus niet bij aan vlamverspreiding.

Toepassingen


Door de verschillende soorten is spaanplaat geschikt voor verschillende doeleinden. De E1 plaat wordt gebruikt voor binnen toepassingen. Bijvoorbeeld scheidingswanden, vloeren en meubels. De vochtwerende plaat wordt gebruikt in vloeren, daken, betonbekistingen en meubels op vochtige plaatsen.

Brandvertragende spaanplaat wordt vaak gebruikt voor doeleinden in openbare gebouwen.

Voordelen & bewerking


Spaanplaat is een relatief goedkoop, maatvast product. Door de verschillende soorten is het materiaal toepasbaar op verschillende gebieden. Door de verlijming van spaanders en de persing van ca. 630 kg/m³ is het materiaal vrij sterk.

Spaanplaat laat zich goed bewerken. Rijvers verzaagt het materiaal op de opdeelzaagmachine om het vervolgens te frezen of te beplakken met HPL. Na de persing met HPL is het materiaal niet van andere materialen te onderscheiden.

Mogelijkheden bij Rijvers


Rijvers verwerkt spaanplaat vaak als halffabricaat voor andere bedrijven, maar gebruikt het materiaal ook vaak als ondergrond voor panelen die met HPL beplakt moeten worden. Verder gebruikt Rijvers spaanplaat als beplating voor wanden.

wanden-spaanplaat

Wanden van spaanplaat.